IFP: Revízia údajov zvýši tento rok podiel deficitu aj dlhu na HDP

14.11.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Aktuálna revízia predchádzajúcich údajov o hrubom domácom produkte (HDP) zo strany Štatistického úradu (ŠÚ) SR má vplyv aj na fiškálne indikátory SR. Podiel deficitu sa týmto vplyvom zhorší o 0,03 percentuálneho bodu (p. b.), z cielenej hranice 2,98 % na 3,01 %. Podiel hrubého dlhu zase o 0,5 p. b. z prognózovanej úrovne 54,3 % na 54,8 %. Informoval o tom dnes riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Martin Filko.

"Nominálny HDP bude v tomto roku kvôli zmene vykazovania ŠÚ SR nižší o približne 700 miliónov eur, teda asi o 1 % HDP a asi o 900 miliónov eur v budúcom roku. Toto síce nemá žiaden vplyv na reálne veličiny v ekonomike, ale má vplyv na vykazovanie fiškálnych rozpočtových ukazovateľov. Vplyv na výšku deficitu je veľmi zanedbateľný, na úrovni ďaleko za štatistickou chybou. Má to však veľmi významne negatívne riziko na vykazovanie podielu verejného dlhu, konkrétne vo výške približne 0,5 % HDP v roku 2013," vyčíslil.

Podľa Filka to tak predstavuje negatívne riziko predovšetkým pre dlhový rozpočtový cieľ v tomto roku. "Ministerstvo financií urobí všetko pre to, aby sme náš cieľ neprekročili. Už teraz avizujem, že naša úloha bude ťažšia o 0,5 % HDP," dodal riaditeľ IFP.
 

Vyberte región